Dierenambulance Helmond

Stichting Dierenambulance & Dierenasiel Helmond e.o.

0492-513971
slide

Nala (2000307)

Diersoort poes #10506
Ras Europese korthaar
Kleur schildpad met wit (driekleur)
Omschrijving

Leeftijd: bijna 7 jaar
Kan bij honden: nee
Kan bij katten: nee
Kan bij kleine kinderen: nee
Kan bij grote kinderen: nee
Moet naar buiten: nee
Speciale zorg: gedrag

Nala is in 2013 als kitten bij iemand in een appartement komen wonen. In 2018 verhuisde ze mee naar een huis met een tuin. Daar werd ze agressief naar haar eigenaar, maar daar was wel wat aan voorafgegaan. 

In de jaren op het appartement is er een keer per ongeluk een vreemde kat naar binnen geslopen, waar de poes helemaal overstuur van raakte. Dat is best te begrijpen; het is voor een kat heel bedreigend om opeens een andere, onbekende kat in haar huis aan te treffen. U zou zelf ook raar opkijken als er opeens een onbekende persoon in uw huiskamer zit. Nala heeft deze ervaring niet goed verwerkt en heeft er min of meer een trauma aan overgehouden. 

Na haar verhuizing werd ze geconfronteerd met andere katten die ze vanuit de huiskamer kon zien of die door de tuin liepen. Dat riep herinneringen op aan het voorval in het appartement, en Nala reageerde steeds agressiever. Die agressie reageerde ze helaas af op haar baasje. De energie die vrijkomt als een kat zich opwindt en steeds verder opschroeft, moet ergens naartoe en dan is het baasje nogal eens de pineut. De agressie werd erger nadat Nala in 2019 gesteriliseerd werd. Het zal haar allemaal wel wat teveel zijn geworden. Een oud trauma, een verhuizing, nieuwe bedreigingen, en dan de sterilisatie er nog achteraan: we kunnen ons er wel iets bij voorstellen. 

Nala is als binnenkat opgegroeid, en dan doe je een beetje beperkt levenservaring op. Je maakt niks anders mee dan wat er zich toevallig voordoet binnen de muren. Ze is wel speels, en kwam alleen bij de eigenaar op schoot. Ze is bang voor vreemde mensen, gaat dan onder de bank zitten. Binnenkatten reageren vaak wat slechter op veranderingen dan katten die meer ervaring hebben opgedaan. Nala is 23 april aan ons afgestaan. Vaak werkt een opname in het asiel als een soort "reset". De kat wordt pardoes uit z'n ontstane ongewenste patronen gerukt. Onze eerste zorg was om haar aan het eten te krijgen. Ze stond stijf van de stress en het heeft veel moeite gekost om haar te verleiden toch wat te eten. Ze kreeg hele "buffetjes" voorgeschoteld met verschillende gerechtjes. Eerst at ze alleen 's nachts, nu begint ze ook overdag wat te eten.

Ze is inmiddels enigszins aaibaar; ze blaast wel gauw en ze heeft nog niet voldoende vertrouwen opgebouwd voor lange aaisessies, je moet het kort houden. Ze gaat wel aan de slag met bewegend speelgoed. Ze is inmiddels bij de dierenarts geweest waar ze (onder een roesje) een chip heeft gekregen en haar eerste enting. Er werd een gevoelige kies ontdekt; het is verstandig om die te verwijderen, en dat gaan we combineren met de herhalingsenting. Dit staat gepland voor 9 juni. Daarna is ze "klaar", althans dan zijn alle medische zaken afgerond. 

We zoeken voor deze poes met "rugzakje" een heel ervaren kattenliefhebber. We zien haar het liefst terugkeren naar een appartement en dan mag dat gerust 20-hoog zijn zodat ze niks meer meekrijgt van wat er allemaal op straat rondhopst op vier poten. Hopelijk hervindt ze dan haar kalmte weer en kan ze haar leventje in alle rust voortzetten.